tisdag 30 augusti 2011

Frukostbullar med smak av kardemumma


Jag älskar att baka frukostbullar. Det roliga är att variera ingredienserna, man tar lite vad man har hemma i skafferiet. Jag är lite svag för kardemumma så givetvis är det kardemumma i mina frukostbullar. Idag blev det även olivolja, 2 olika sorters mjöl, salt & honung. Innan jag satte in dem i ugnen penslade jag dom med olivolja vilket ger frukostbullarna det lilla extra.

söndag 28 augusti 2011

Cupcakes & Whoopies



Idag var det bakdag för mig. Gjorde både chokladwhoopies med vaniljfyllning och cupcakes med vaniljfrosting. Whoopis är lätta och roliga att göra och det finns många variationer på smaker och olika sätta att dekorera dem på. Nedan följer recept på chokladwhoopies med vaniljfyllning som jag hällt lite grön karamellfärg i.

Chokladwhoopies
40 små kakor, alltså 20 whoopies

4 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g rumstempererat smör
1 1/3 dl socker
1 ägg
1 dl mjölk

Vaniljfyllning

250 g mascarpone eller philadelphia
1 tsk vanligsocker
1 dl florsocker (kan behövas lite mer om man anväder philadelphia)

Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, salt och vaniljsocker. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Rör ned ägget. Vänd försiktigt ned mjölblandningen i smeten, med tex en slickepott och rör tills allt är blandat. Tillsätt till sist mjölken. Klä några plåtar med bakplåtspapper. Spritsa eller klicka ut smeten till kakor stora som en femkrona. De flyter ut lite i ugnen så placera dem inte för tätt. Grädda mitten av ugnen i ca 10 minuter. När de svalnat kan man lägga fyllningen mellan kakorna.

Vaniljfyllningen blandas med hjälp av en elvisp eller matberedare, men kör på låg hastighet annars kan fyllningen bli för tunn.

onsdag 24 augusti 2011

Skottorps Stengods


I sommras åkte jag och min granne en regning dag ner till Skottorps Stengods för att låta barnen dreja. Barnen uppskattade detta väldigt mycket och är en utflykt jag varmt kan rekommendera både för stora och små. Man måste förboka drejstugan och man hyr den per timme.

söndag 21 augusti 2011

Dukning inför kräftskiva



Igår hade vi kräftskiva och inför den ville jag göra en annorlunda dukning. Inspiration inför denna dukning har jag hämtat från designtjejens blogg. Jag valde att lägga allt i en hink, bestick, handduk, servett, glas mm.

onsdag 17 augusti 2011

Polkagrisbiscotti



Dessa polkagrisbiscotti är enkla att göra och underbart goda.

Du behöver:

6-7 dl vetemjöl
En nypa salt
2 tsk bakpulver
75 g smör
2 dl socker (alt 1,5 dl socker + 0,5 dl råsocker)
3 ägg
1,5 dl polkagris

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Rör samman smöret med sockret, blanda sedan i ett ägg i taget och rör sedan ner mjölblandningen. Krossa polkagrisarna grovt och blanda ner dem. Dela degen i 4 delar och rulla ut dem. Lägg dem på plåt täckt av bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda i 175 g grader 15-20 min. Ta ut plåten och skär genast längderna på snedden. Ståll tillbaka plåten i den avstängda ugnen och låt skorporna torka i eftervärme längst ner i ugnen.

fredag 12 augusti 2011

En middag i rosa




Denna dukning hade jag på en Halv Åtta Hos Mig, endast tjejer bjudna:). Det är svårt att få till rätt ljus då jag inte lärt mig de rätta inställningarna på kameran än, så bilden är inte riktigt rättvis:). På de små lapparna har jag skrivit visdomsord, där jag hämtat inspiration från designtjejens blogg.

Egeskovs Slott i Danmark




Egeskovs Slottspark på Fyn har en av Danmarks vackraste parker och är väl värt ett besök. Här finns bla tre olika labyrinter, en som man kan åka rutschbana ur. Det finns även Tree Top Walking där man får gå på hängbroar (uppleva lite fågelperspektiv) vilket våra barn uppskattade. Lådbilar, gå på styltor, brandbilsutställning och en väldigt stor lekplats är ytterligare något som man finner i denna fantastiska park. Ett tips är att ta god tid på sig om man är där, då det finns mycket att göra. Jag kan varmt rekomendera att besöka denna plats, vill man bo på camping i närheten skulle jag rekomendera den 5-stjärninga campingen Bösöre Strand.

tisdag 2 augusti 2011

Fenomenmagasinet, Linköping



På väg till Stockholm gjorde vi ett stop på Fenomenmagasinet i Linköping. Detta är roligt ställe för barn i alla åldrar och kan jag varmt rekomendera. Fenomenmagasinet hittar ni i gamla stan i Linköping. Som sagt väl värt ett besök om ni har vägarna förbi.

Jordgubbsgazpacho med lime & mynta


Jordgubbsgazpacho med lime & mynta är en härligt uppfriskande förrätt att servera en varm sommardag. Nedan följer receptet ni bara måste testa som är beräknat för 10 pers.

750 g jordgubbar
1 dl florsocker
3-4 kvistar färsk mynta
2 dl cider
1 lime, saft
isbitar

1. Lägg jordgubbarna i en mixer tillsammans med socker och mynta. Mixa slätt.
2. Fyll på med cider och limesaft och mixa igen. Servera i glas med isbitar och garnera med delade jordgubbar och mynta