måndag 9 april 2012

Citron -& marängpaj























Vad passar inte bättre än en god lite syrlig citron- & marängpaj som dessert efter en massa buffemat. En fantastiskt god efterrätt och uppskattad av många. Jag har tagit två recept och slagit ihop till ett vilket blev väldigt lyckat.

Citron - & marängpaj

Botten
180 g smör
110 g floursocker
3 g salt
60 g äggula
340 g vetemjöl

Citronkräm
11/2 dl strösocker
150 g smör
Rivet skal från 2 st medelstora citroner och saft
2 hela ägg
2 äggulor
1 gelatinblad (Ska ligga i blöt 5 min innan det används)

Marängtäcke
3 äggvitor
4 msk socker

1. Blanda samman ingredienserna till mördegen med hjälp av en matberedare eller för
    hand och ställ i kylen ca 1 timme. Klä sedan en lämplig form med mördegen och
   förgrädda i 160 g tills skalet fått en gyllenbrun färg

2. Sjud citronsaft, skal, socker och ägg. Vispa hela tiden för att undvika klumpar. Häll
    sedan i smör och smält sist i gelatin. När krämen är tjock och krämig är den färdig
    Kyl av den i kallt vattenbad i diskhon och rör runt då och då. När krämen svalnat
    något häll i den i pajskalet.

3. Vispa de två äggvitorna som blivit över från krämen + en till med socker. Bred sedan
    /spritsa över marängen på krämen och grädda i 250 g till marängen fått fin färg.

    Servera pajen varm eller kall med vispad grädde till. Jag serverade den kall, men går
   som sagt att göra som man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar