söndag 22 januari 2017

Nutellagifflar



Idag har det varit bakdag hos mig :), det var länge sedan jag stod flera timmar i köket och bara bakade. Frysen har varit tom på kakor/bullar och sötsaker ett tag nu så det var verkligen dags att fylla upp den med lite goda saker. Älskar man nutella kan jag rekommendera dessa goda gifflarna,




Nutellagifflar

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
2,5 dl socker
Ca 12 dl vetemjöl

Nutellakräm
150 g rumstempererat smör
Nutella

Smält smör
Socker

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull, när allt smör är smällt häll i mjölk och värm tills det är fingervarmt. Håll i bunken där den söndersmulade jästen är och rör om till det löst upp sig. Tillsätt socker och kardemumma och rör runt igen, Tillsätt mjölet, ta  hellre lite för lite mjöl från början så degen inte blir stum. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca 30-40 min. Dela sedan degen i 2 delar och kavla ut till en avlång rektangel, lite längre och smalare än när man gör vanliga bullar. Blanda till nutellakrämen, ta lika mycket nutella som smör gärna lite mer nutella än smör. Rör ihop till en kräm och bred på den utkavlade degen.och rulla ihop degen. Skär ca 3 cm tjocka bitar och lägg på bakplåtsklädd plåt så de nuddar varandra. Om de inte står mot varandra kommer de trilla i ugnen. Låt jäsa ytterligare ca 15-20 min. Pensla med ägg och sätt in i ugnen ca 10-12 min. Låt svalna. Smält sedan smör och pensla på och doppa i socker. Klart !!! och supergott